Mirrored as part of a study of Minetest events of 2010 to 2019 and people involved, and in connection with a related book, events in 2017 to 2018, in particular, conferring upon host legal rights related to Fair Use.

Fillarivalo

piirros

Rakenne

Lamppu on kasattu peltipurkkiin. Pohjaan on leikattu peltisaksilla reikä johon halogeenipolttimo jää reunuksestaan kiinni. Polttimo pysyy kolossaan pellistä leikatulla rinkulalla jossa on keskellä vähän lampun reunusta pienempi reikä. Rinkula on lampun ympäriltä kiinni puuruuveilla purkin sisällä olevassa pistosahalla leikatussa puurinkulassa joka mahtuu purkin sisään lampun ympärille (se pitää akut sopivassa kohtaa lamppua, pienen matkan päässä kuumasta polttimosta). Purkin toisen päädyn sulkee 4mm:n polykarbonaatista leikattu levy (kiinnitys reunoilta ruuveilla), johon virtakytkinkin on kiinnitetty.

Lampun sisällä on melko vähän elektroniikkaa. Akut on juoteltu johdonpätkillä yhteen ja teipattu sopiviksi paketeiksi ja sujautettu sisään kahtena palana. Latausliitin on vähän huono tähän tarkoitukseen, mutta mainio paikka sille löytyi kytkimen vipuun teipattuna.

Liitos lamppuun hoituu kätevimmin sokeripalaliittimellä ja sen verran pitkällä johdolla että lampun liittimineen voi vetää kolostaan ulos vaihtoa varten. Vaikkei lamppu kovin usein rikkoudukaan (muutama viikko käytetty ilman rikkimenoa).

Laturi on kamala viritys, joten siitä ei ole kuvia. Tehkää nättejä latureita.

Kiinnitys polkupyörään on tehty juomapullotelineellä, joka sattuu olemaan sopivan kokoinen.

Osat

Osien yhteishinta kaupasta ostettuna (ilman virtalähdettä) on n. 2e + 20e + 3e + 3e = 28e.

Akut

Akkukesto on laskennallisesti 1.350Ah*2/(20W/12V)=1.62h. Käytännössä noiden akkujen kapasiteetti on melko lähellä yhtä ampeerituntia kappaleelta, joten käyttöajaksi jää jotain reilun tunnin luokkaa.

LiFePo4-kennojen nimellisjännite on 3.2V, eli akuston on 3.2V*4=12.8V. Speksien mukainen latausjännite on niille 3.6V*4=14.4V (jolla ladattessa siis kennot täyttyvät sopivasti täyteen). Laturi antaa L200:n datasheetin mukaan laskien 2.77V*(1+1270/300)=14.5V, joka on hyvä. Maksimilatausvirtaa ei ole mainittu dx:n tuotesivulla, mutta LiFePo4:n kanssa yleiseksi säännöksi voidaan olettaa että selvästi enemmän kuin 1C. Tosin ko. kennoilla yllättävän suuri sisäinen vastus rajoittaa tuota jonkin verran, kuten purkuakin. (jotenkinhan se halpa hinta pitää saada aikaan)

L200 on virtaa ja jännitettä reguloiva regu, joten se soveltuu mainiosti litiumakkujen lataukseen. Se rajoittaa virran ilman rajoituksen säätöä (ks. datasheet) n. pariin ampeeriin, joka on jokseenkin sallituissa rajoissa ko. kennoille. Kennot latautuvat tällä virralla laskennallisesti reilussa tunnissa tai maksimissaan parissa (latausvirta laskee loppua kohti) (ei ole mitattu, laitettu vaan lataukseen pariksi tunniksi ja käytetty iloisina ja onnellisina). Rinnankytkentä pitäisi CCCV-latauksella ladatessa toimia jokseenkin jotenkin, ja ainakin vielä monen viikon päivittäisen käytön jälkeen akkukesto ei ole laskenut merkittävästi, joka on merkki siitä että asiat ovat riittävän hyvin kunnossa.

Lamppua voinee käyttää myös tilapäisenä 12V:n virtalähteenä latausliittimessä aina helposti saatavilla olevan jännitteen takia. Tällaista käyttöä tosin ei ole paljon ollut.

Kuvia

lamppu
lamppu
lamppu

lamppu
lamppu
lamppu

lamppu
lamppu

Lamppu sulattaa parissa kymmenessä sekunnissa mustaa muovia valtavan lämpösäteilynsä takia: lamppu