Vastaajaviritelmä
Oletko koskaan miettinyt, mitä käyttöä keksisi vanhalle kannettavalle, puhelimelle, lankapuhelinliittymälle, jota vain pikkuveli käyttää, parille verkkomuuntajalle, parille diodille, parille kondensaattorille, releelle, transistorille ja kahdelle vastukselle? No tietenkin puhelinvastaaja/nauhoitin, senkin tollo 8).
Puhelin on otettu kotelostaan pois ja siihen on kiinnitetty kaksi verkkovirtamuuntajaa parin muun komponentin kera eristämään tietokone puhelinverkosta, ja rele kytkimen paikalle, joka alunperin tunnisti onko luuri paikoillaan. Puhelinta käytetään vain äänen tunkemiseen puhelinlinjalle, jota ei nytkään tehdä, joten tarpeelliseksi jää oikeastaan vain toinen kela ja siinä kiinni olevat komponentit :P.
Tässä kuva puhelinlinjan ja koneen välissä olevasta kytkennästä. Ensiön (puhelinlinjan) puoleinen vastus ei ole tarpeellinen, tai ainakaan mitään ei ole hajonnut ilman sitä. Kondensaattorit ovat ensiön puolella 1.5uF joku ja toision, eli äänikortin puolella .22uF joku outo pieni laatikkokondensaattori. Diodit rajoittavat jännitteen kai johonkin 0.7 volttiin, jolloin puhelimen soidessa tuleva 100V vaihtovirta ei käräytä mitään. Tällä kuunnellaan mitä linjalla tapahtuu, eli tämä on suoraan kiinni puhelinlinjassa.
Toinen muuntaja on mikrofonin kanssa sarjassa. Mikrofonin puolella on samanlainen kondensaattori kuin edellisessä toision, eli äänikortin puolella. Muuntajista on myös irl-kuva, jossa vasemmalla on kuunteluun ja oikealla äänen toistamiseen tarkoitettu muuntaja. Aika ihanan bloat 8).
Relettähän osaa nyt kuka tahansa käyttää printteriportista, mutta tässä nyt kuitenkin kuva. Releelle otetaan virrat kannettavan virtalähteestä. Tuossa kytkentäkuvassa on myös lisäksi mutkikkaasti laitettu rele toiseen lpt-portin pinneistä, ja irl-kuvassa on myös kytkin, jolla voi kytkeä releen halutessaan, jos vaikka haluaa soittaa normaalisti.
Sitten vain nuo johdot läppärin äänisisäänmenoon ja -lähtöön ja koodaamaan. Itselläni ohjelma vain tunnistaa soitot joko numerosta samalla tunnistaen sen tai muusta äänestä, ja nauhoittaa niin kauan kunnes tulee 10 sekuntia hiljaisuutta, tai vaihtoehtoisesti vastaa ja soittaa pätkän musiikkikappaleesta. Toimenpiteen valinta tapahtuu luonnollisesti ja käytännöllisesti kovakoodatusti 8). Tai ainakin vielä nyt.
Lähdekoodejahan kaikki haluavat nähdä (ainakin ennen kuin he näkevät ne :-D), joten tässä on linuxille. DTMF-dekooderi on joku tejeezin wikipediaa lähteenään käyttäen purkkaama, joten siitä johtuen sana tejeez sen nimessä.
Sivu päivitetty 23.01.2007.